Café Cambrinus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Cambrinus

Café Cambrinus, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Langwerpig volume weergegeven op het primitief kadasterplan (1817). In 1864 wordt het noordelijke stuk herbouwd (nummer 4). In 1880 registreert het kadaster "merkbare verbeteringen" aan de woning, vermoedelijk herbouwing. Op oude postkaarten (circa 1900) weergegeven als samenstel met nummer 4, met gepleisterde kroonlijst, reeds uitgebaat als café.

Roodbakstenen eenlaagsvolume van vijf traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met de straat), nieuwere dakvensters. Houten kroonlijst. Witgeschilderde straatgevel met gecementeerde plint met voegwerkimitatie, getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk en luiken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1865/8, 1882/12.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin