Hoeve 't Schelfhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Schelfhof

Beschrijving

Hoeve "'t Schelfhof", met woonhuis en wagenkot-stal uit het interbellum en 19de-eeuwse schuur, op eind 18de- of begin 19de-eeuwse site.

Historiek

De hoeve komt nog niet voor op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (1817) bestaat ze uit een U-vormige constellatie rond het erf, met het boerenhuis en landgebouw op de huidige plaats. Ten westen vlakbij het boerenhuis stond nog een tweede woning, ten noorden kleinere bijgebouwen. Rond 1835 is de hoeve eigendom van Jan Callewaert, gekend ten kadaster als koopman uit Ingelmunster. Kadastrale mutatieschetsen vermelden het toponiem "Droogenbroodhoek". Rond 1881 wordt het tweede woonhuis afgebroken. In het interbellum is de hoeve eigendom van landbouwer Joseph Brusselle-Noppe, die in 1929 volgens het kadaster "merkelijke verbeteringen" laat aanbrengen aan het woonhuis (grondige verbouwing) en het oostelijke landgebouw verlengt. In 1954 wordt dit volume opnieuw verlengd.

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen in U-vormige opstelling rondom een onverhard erf, voorzien van paden in grind, toegankelijk via vernieuwd ijzeren hek tussen betonpijlers.

Ten noorden het boerenhuis in bruinrode baksteenbouw onder zadeldak in roodgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Vernieuwde kroonlijst. Erfgevel van acht traveeën in rode baksteen, met gebruik van gele baksteen voor de horizontale banden en in de tandfriezen. Plint in siercementering. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, natuurstenen onderdorpels, houten T-ramen met verticale roedeverdeling in bovenlicht met gekleurde beglazing. Nieuwe deur. Linkertravee met opkamer. Oostelijke zijgevel met jaartalsteen "1929".

Ten oosten van het woonhuis een klein landgebouw onder pannen zadeldakje, met betonlateien en zolderverdieping. Ten oosten de schuur/ stal in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Zuidelijke zijgevel met sporen van nokverhoging en verbreding, gedichte asemgaten. Aan de erfzijde met kleine getoogde stalvensters en -deurtjes, soms vernieuwd met betonlateien. Noordelijke aanbouw in oranjerode baksteen uit het interbellum. Latere aanbouw onder lessenaarsdak aan oostzijde, afdak onder golfplaten lessenaarsdak op betonpijlers aan erfzijde.

Ten oosten een stal/wagenhuisvolume in oranjerode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Twee wageninritten, centrale poort en staldeur en -vensters onder betonlateien. Centraal laadluik oplopend onder haakse nok.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1879/55, 1881/18, 1929/19, 1954/23.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin

De oorspronkelijke boerenwoning is gesloopt en vervangen door een nieuwe woning.