erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207903
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207903

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw.

Als drie volumes in U-vormige constellatie voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778). De Atlas der Buurtwegen (1846) toont de L-vormige constellatie met boerenhuis en schuur-stal op de huidige plaats.

Aan straatzijde, ten noorden van het erf, een boerenhuis onder pannen zadeldak, met nieuw parement en nieuwe muuropeningen. Haaks daarop ten westen van het erf en langsheen de Elslanderstraat de 18de-eeuwse schuur in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, op de noordelijke zijgevel met drie steunberen, vier asemgaten en vernieuwde geveltop. Langsgevels geritmeerd door lisenen, poortdoorrit, aan de westzijde met ijzeren poort, aan de erfzijde met houten korfbogige poort. Erfgevel met nieuwer ingebrachte stalvensters, getoogde deuren. Ten zuiden aangebouwd lager stalvolume. Naast de erfoprit een Lourdesgrotje, opgebouwd uit veldsteen, met mijtervormige beeldnis met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Langsheen de Elslanderstraat een meidoornhaag en tweede erftoegang via ijzeren hek tussen bakstenen erfpijlers, onder meer met mijtervormige kapelnis.


Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207903 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.