Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Twee neoclassicistische eind-19de-eeuwse burgerhuizen met gelijkaardige opbouw, namelijk drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Nummer 30 werd volgens de bouwaanvraag van 1893 voor rekening van Alphonse Dasseleer gebouwd. Nummer 32 werd gebouwd als deel van een hoekensemble van drie woningen en een tuinmuur voor rekening van J. Vanderveken in 1892. De lijstgevels kennen de standaard aankleding van de huizenrij aan de even kant van de Allewaertstraat, namelijk begane grond met imitatievoegen, verdiepingen met lijst- en paneelwerk, centrale balkons, pilasters bij nummer 30, rechthoekige muuropeningen, vlak omlijst op de eerste en geriemd en met oren op de andere bouwlagen, klassieke gevelbeëindiging met kroonlijst op klossen of consoles. De hardstenen sokkel van de nummers 30-32 is hoog en is doorbroken met de vensteropeningen van het souterrain. Kenmerkend is dat nummer 30 met één bouwlaag werd opgehoogd; oorspronkelijk telde de woning twee bouwlagen onder mansardedak. Doordat de derde bouwlaag in dezelfde stijl werd afgewerkt als de onderste, heeft dit het karakter van de woning niet geschaad. Het schrijnwerk in vensters en deuren werd bewaard.