Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd circa 1891 naar ontwerp van Fr. Lixon-Van Zurk voor rekening van Van Houben-Vingheroets. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen op souterrain, gevat onder zadeldak, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel bekroond met houten kroonlijst op consoles en klossen. Met deze kenmerken hoort de woning heel goed thuis in de homogene westelijke gevelwand van de Allewaertstraat. Opvallend element is de houten erker met bekronende gietijzeren balkonleuning. De gelijkvloerse verdieping is geaccentueerd met imitatievoegen; de rechthoekige muuropeningen hebben een borstwering met balusters en op de verdiepingen een eenvoudige omlijsting met oren. Het schrijnwerk is grotendeels bewaard; mooie vleugeldeur met hekwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 1195.