Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Twee neoclassicistische burgerhuizen gebouwd circa 1893 voor rekening van respectievelijk Louis Huybrechts en Alfred Dujardin. Ze maken deel uit van de homogene neoclassicistische gevelwand die de westzijde van de Allewaertstraat kenmerkt, en die perfect aansluit bij de karakteristieken van het Zuid.

De rijhuizen zijn bijna identiek opgebouwd en tellen drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel bekroond met houten kroonlijst op klossen, doorbroken met rechthoekige muuropeningen. Op de geveltekeningen kregen beide woningen een centraal dakvenster met bekronend fronton; anno 2010 vinden we dat enkel bij nummer 22 terug. Deze woning is in vergelijking met het plan gaaf bewaard, met inbegrip van het schijnwerk en alle ornamentiek. Nummer 24 beantwoordt minder goed aan de geveltekening bij de aanvraag: er is een (ondertussen vervangen) balkon toegevoegd en iets meer ornamentiek; schrijnwerk is vrij goed bewaard.