Woonwinkelpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelpand

Voormalig woonwinkelpand uit het interbellum.

Huidig grondplan reeds voorkomend op het primitief kadasterplan (1817). Toen gelegen langs de noordzijde van de nog partieel bewaarde omwalling van het neerhof van het voormalige kasteel van Ardooie. In 1919 wordt de woning gekocht door winkelierster Eugenia Lafaut die enkele jaren later de woning verbouwt naar huidig uitzicht en er een winkel inricht. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën in roodbruine baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Houten kroonlijst. Middentravee oplopend in haaks dakvenstertje met puntgevel. Verdiepte traveenissen. Gebruik van gele baksteen voor horizontale banden. Arduinen plint en onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonlateien, waarin bewaard houtwerk (schuif- en T-ramen), links met voormalige winkelvitrine. Behouden houten voordeur met beglazing en hekwerk, onder tweeledig bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1919/12.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin