Burgerwoning, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.

In 1817 wordt het huidig grondplan reeds weergegeven, zie primitief kadasterplan. Het pand is rond 1830 eigendom van de weduwe van François Cauwe, brouwer uit Roeselare. In 1904 wordt de achterbouw (en mogelijk ook de woning) vernieuwd. Rond 1900 wordt de woning afgebeeld in blote baksteen met afboordend baksteenfries, met ompleisterde vensteropeningen op de verdieping, voorzien van houten rolluikkasten op de begane grond, zie oude postkaarten.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Houten kroonlijst. Ruwe cementering. Rechthoekige muuropeningen waarin T-ramen met grote roedeverdeling. Nieuwe rolluikkasten. Arduinen onderdorpels en plint. Achtergevel in rode baksteen, muuropeningen onder betonlateien. Gecementeerde zijgevel met voegwerkimitatie. Op de plint een vervaagd reclameopschrift: "PACHA".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1905/19.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin