• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis, volgens het kadaster in 1911 gebouwd in opdracht van handelaar Cyriel Van Haesebrouck uit Wakken. In datzelfde jaar werd, ten westen van de woning, een dieper gelegen magazijn opgetrokken door de maatschappij "Charles Van Haesebrouck" uit Wakken. Dubbelhuis voorafgegaan door een verhard voorland, afgezet door bakstenen muur in breuksteen. Rode baksteenbouw op breukstenen plint en onder zadeldak met zwarte pannen. Houten kroonlijst op klossen. Geprononceerde, centrale travee met toegang, smeedijzeren balkon en dakkapel met tuitgevel met overhoekse bakstenen bekroning. Korfboogvormige openingen met arduinen sluit- en aanzetstenen. Doorgetrokken arduinen onderdorpels op de verdieping, verlaagde vensteropeningen op de begane grond. Deels bewaard houtwerk, onder meer bewaarde toegangsdeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1911/6.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie