erfgoedobject

Restaurant d'Oude Statie

bouwkundig element
ID
207838
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207838

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen schuin achter het voormalige spoorwegstation van Sint-Eloois-Vijve. Voormalige woning van houtzager Oscar Himpe, volgens het kadaster opgetrokken in 1927. Het bedrijf van de familie Himpe, een houtzagerij en houthandel, werd in 1927 achter het station opgericht door vader Oscar Himpe. In 1946 richt Oscar Himpe, samen met zijn drie zonen Aimé, Gustaaf en Noël, namelijk "O. Himpe en Zonen" op. In 1953 start men met de fabricatie van afrolhout en in 1958 bouwt de familie Himpe een moderne houtspaanderplatenfabriek.

Een gekasseide oprit achter het voormalige station leidt naar de dieper gelegen woning. Schuin op de weg gelegen dubbelhuis; bruine baksteenbouw op een arduinen plint en onder een pannen zadeldak. Roodbakstenen voorgevel gecombineerd met het gebruik van gele baksteen voor het muizentandfries en de als banden doorgetrokken boven- en onderdorpels. Houten kroonlijst op klossen. Geprononceerde middentravee met bovenbouw op rondboogfries en bekronende tuitgevel. Voorgevel met korfboogopeningen, overige gevels en erkers met rechthoekige en licht getoogde openingen onder bepleisterde en wit beschilderde latei. Verdiepte inkom met bewaarde paneeldeur met kleurrijk glas in lood. Bewaard houtwerk (groen glas in lood).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1927/8.
  • Dit is West-Vlaanderen, Deel 3, 1962, p. 1737.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoekhuis

  • Is deel van
    Vijfseweg (Sint-Eloois-Vijve)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Restaurant d'Oude Statie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207838 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.