Vlashandelaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlashandelaarswoning

Beschrijving

Halfvrijstaande woning, volgens het kadaster gebouwd in 1936 door vlashandelaar Juliaan Dejonckere. Bij de woning wordt in 1936 een bestaande, dieper gelegen vlasfabriek gevoegd die reeds was gebouwd in 1911 gebouwd door vlashandelaar Pieter Dejonckere en in 1914 uitgebreid.

Bakstenen woning van twee bouwlagen en drie traveeën onder een pannen zadeldak. Roodbakstenen straatgevel op gecementeerde plint. Strekse lagen metselwerk op de borstweringen onder de vensters op de verdieping. Verdiepte inkom onder luifel. Rechthoekige openingen onder strek met vernieuwd houtwerk. Links later toegevoegde garagepoort. Wit beschilderde, bakstenen volumes onder pannen zadeldaken dwars op de achtergevel van de woning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1912/6, 1914/11, 1936/7.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie