Herberg De Posterij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Posterij

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Posterijstraat aan het gelijknamige kruispunt. Herberg in oorsprong daterend uit het eerste kwart van de 18de eeuw, doch volgens het kadaster herbouwd in 1941.

Historiek. 18de eeuw. Na de aanleg van de steenweg Kortrijk-Gent in 1716-1717 tijdens de Oostenrijkse tijd, beslist de regering met het oog op een goed werkend postverkeer om de "Posterije van Vive St Eloy, den ordinairen post van peerden geleghen langst de calsijde loopende van Cortrijkce naer Ghendt" op te richten. Op het 18de-eeuwse ontwerpplan van de steenweg heeft de "posterije" een gesloten structuur en zijn de gebouwen gelegen rondom de centrale binnenkoer (vermoedelijk een schematische weergave). Op de figuratieve kaart van Sint-Eloois-Vijve van 1754 aangeduid als "Posterie van Vijve"; weergave van de herberg aan de Gentseweg met twee achtergelegen bijgebouwen aan de toenmalige Posterijstraat en een bijgebouw dwars op deze straat. De kaart van Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door landmeter Cornelis Steur in 1764, geeft een L-vormig volume weer op de hoek met de toenmalige Posterijstraat met daarachter twee vrijstaande bijgebouwen. In het landboek van Sint-Eloois-Vijve van 1764 wordt de herberg omschreven als "sieur christiaen de calluwé haere behuysde erfve wesende eene hosselrye genaemt de posterye". Op de kaart van de steenweg Wakken-Sint-Eloois-Vijve van 1788 aangeduid als "La Poste de Vijve St Eloij" en weergegeven met een gelijkaardige configuratie als in 1854.

19de eeuw. Circa 1834 is de herberg eigendom van de heer De Meulenaere. Op de Popp-kaart van Sint-Eloois-Vijve (1840-1850) bevindt de "Poste aux Chevaux Cabaret" zich op een U-vormig grondplan.

20ste eeuw. Volgens het kadaster wordt de bestaande bebouwing tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. In 1941 wordt de herberg herbouwd in opdracht van G. Vanhulle.

Beschrijving. Baksteenbouw bestaande uit een hoofdvolume onder pannen schilddak en een zijvolume onder zadel-/plat dak. Beperkte kenmerken van de interbellumarchitectuur, zie materiaalgebruik (combinatie oranje baksteen met beschilderde lateien) afgeschuinde en afgeronde ingangtravee, deels schrijnwerk met smalle roedeverdelingen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1941/4.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Verzameling Kaarten Popp, Arrondisssement Kortrijk, nr. 246: Sint-Eloois-Vijve, 1840-1850.
  • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Fonds de Plotho, nr. 4550: Figuratieve kaart van Sint-Eloois-Vijve anno 1754.
  • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Gemeentearchief Sint-Eloois-Vijve, nr. 4: Ommeloper van Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door F. De Bal en C. Steur, gezworen landmeters van de Kasselrij Kortrijk, 1764.
  • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Kaarten en Plannen, nr. 504: Kaart van de steenweg Wakken-Sint-Eloois-Vijve, met aanduiding van de afstanden, getekend door A. Lefebvre, landmeter van de kasselrij Kortrijk, 1788.
  • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Kaarten en Plannen, nr. 505: Ontwerpplan van de steenweg tussen Brugge en de Leie, te Harelbeke en Sint-Eloois-Vijve, 18de eeuw.
  • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Kaarten en Plannen, nr. 545: Kaart van de gemeente Sint-Eloois-Vijve, getekend door Cornelis Steur, landmeter van de kasselrij Kortrijk, 1764.
  • DUCATTEEUW E., VANDERMAELEN L., WANTE L., Historische kaart Waregem, in De Gaverstreke, jg. 20, 1992, p. 50.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie