Bareelwachterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bareelwachterswoning

Voormalige woning van de bareelwacht(st)er, ook genaamd het "routehuizeke".

In 1869 wordt naast de kruising van de Gentseweg met de in 1868 geopende spoorlijn Ingelmunster-Anzegem een wachthuis opgetrokken. Een tweede wachthuis of "aubette" wordt in datzelfde jaar gebouwd langs de huidige Vijfseweg (nummer 178). Het wachthuis aan de Gentseweg wordt volgens de literatuur van 1869 tot 1873 bewoond door de eerste baanwachter Pierre Vanderheyden. François Maes en Barbara Loncke wonen er in de periode 1873-1907. Het wachthuis wordt volgens het kadaster in 1909 vergroot tot de huidige woning met het achtergelegen bijgebouwtje. Tot na de Eerste Wereldoorlog wordt de woning bewoond door Gustaaf Lazou. In het tweede kwart van de 20ste eeuw verdwijnt de spoorweg ter hoogte van de bareelwachterwoning want in 1934 wordt het reizigersverkeer tussen Waregem en Anzegem opgeheven, op de lijn Ingelmunster-Waregem blijft het reizigersverkeer gehandhaafd tot tijdens of kort na de Tweede Wereldoorlog. De woning is recent gerestaureerd en herbestemd tot frituur.

Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag in oranje baksteen op een zwartgepekte plint en onder een vernieuwd pannen zadeldak. Lagere aanpalende volumes in bruine baksteenbouw onder zadel- of lessenaarsdak. Licht getoogde openingen, op de begane grond onder bakstenen druiplijst. Vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1869/2, 1871/10, 1871/14, 1909/5.
  • DELMOTTE M., Kerk, pastoors, kosters en parochianen van Sint-Eloois-Vijve van 1566 tot 1713, in De Gaverstreke, jg. 5, 1977, p. 462-463.
  • NOLF M., Wandel- en fietsroutes, Waregem binnenste buiten (16), wandeling langs de residentiële straten van het centrum van Sint-Eloois-Vijve en de landelijke wegen van de Cauwenhoek, in De Gavergids, jg. 13, 2006, nr. 1, p. 31.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie