• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Lage woning, volgens het kadaster in 1846-1847 gebouwd als tweewoonst in opdracht van de kinderen van landbouwer Pieter Goemaere (registratie in 1850). In 1931 registreert het kadaster de vereniging van beide woningen door vlaswerker Bavo De Waele.

Lage woning met voortuin afgesloten door wit beschilderd, betonnen hek. Verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak bedekt met zwarte, Vlaamse pannen. Voormalige tweewoonst, zie twee bewaarde voordeuren (voorheen twee woningen van het dubbelhuistype). Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk. Rechts van de woning, toegangshek tussen twee wit beschilderde betonnen pijlers leidend naar de achtergelegen bakstenen schuur onder een golfplaten dak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1850/11, 1931/1.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie