Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Beschrijving

Opgericht in 1948 door de familie Declerck-Balduyck uit dank voor de behouden terugkeer van hun zonen uit de Tweede Wereldoorlog. De kapel werd recent gerenoveerd door firma NV Leievoeders. Bakstenen kapel onder een zadeldak met zwarte, mechanische pannen. Gebruik van arduin voor de dekstenen en de kruisbekroning. Wit beschilderde kapel met vernieuwd, oranje beschilderd houtwerk zie kleuren van de firma NV Leievoeders. Zijgevels met baksteenfries onder de dakrand en spitsboogvormige vensters. Geprofileerde spitsbogige ingang met hogerop een blinde oculus in de geveltop; vernieuwde deur.

Rechthoekig grondplan met driezijdige koorafsluiting. Bepleisterd interieur, overkluizing met bepleisterd spitsbooggewelf. Houten altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Geschilderd opschrift "GEGROET / MARIA" op de wand achter het altaar, marmeren plaat met opschrift "UIT DANK AAN ONZE LIEVE VROUW 1948 DECLERCK-BALDUYCK" onder het altaar. Kleurrijke cementtegelvloer bewaard onder het altaar.

• DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Sint-Eloois-Vijve, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 1.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie