Hotel Legrand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Legrand

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Hotel Legrand

Beschrijving

Voormalig "Hotel Legrand", heden "Bestuur van Bruggen en Wegen". Ruim Lodewijk XVI-herenhuis van drie bouwlagen met plat dak, volgens bouwaanvraag daterend van 1784. Bepleisterde voorgevel van negen traveeën met enkelhuisopstand. Horizontaal geaccentueerde lijstgevel door de duidelijk afgelijnde registers en het klassiek entablement. Begane grond op arduinen plint met keldergaten verlevendigd door imitatiebanden en afgelijnd door klassiek hoofdgestel. Verzorgd houtwerk van ramen en deur vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bovenvensters in fijne stucomlijsting, op de bel-etage met verdiepte borstwering en bekronend opengewerkt paneel. Rondboogdeur met waaier (19de-eeuws) in rechthoekige arduinen omlijsting voorzien van schijfvormige hoekversiering en kroonlijst. Gietijzeren schamppalen. Op hoekpenant nis met Mariabeeld onder baldakijn.

Verankerde zijgevel van vier traveeën met doorlopende ordonnantie in de Tiebaertsteeg. Oorspronkelijk achtergevel in Lodewijk XVI-stijl. Gevelindeling grotendeels behouden doch bij de algemene restauratie in 1976 volledig afgevlakt. Een groot rondboogvenster verlicht de trapkast. De oorspronkelijke wagenhuizen in de tuin afhellend naar de Leie werden volledig verbouwd tot kantoorruimtes.

Tuinpaviljoentje aan de kaai van de Leie. Gebouwtje op achthoekig grondplan met bepleisterde geveltjes in Lodewijk XVI-stijl vermoedelijk daterend van 1785. Onderkelderd, voorzien van kelderdeurtje in kaaimuur. Rechthoekige vensters in omlijsting met gefestoeneerde oren en latei. Deur geflankeerd door geblokte pilasters. Bekroond met balustrade tussen postamenten. Aan de waterzijde balkon doorlopend over drie zijden met gesmeed ijzeren leuningen en steunend op gesmeed ijzeren consoles uit de 19de eeuw.

Mobilair. Fraai interieur met hal, plafonds en deurstukken in classicistische stijl.

• Rijksarchief Gent, Sint-Pietersabdij, II reeks, nummer 447.