Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Restant van een volledige rij eenheidsbebouwing op de plaats van de huidige nummers 38-48.

In 1905 wordt door Alberic Declerck-Vantyghem, gekend als aannemer te Ardooie, aan de zuidzijde van de straat een rij van zes woningen opgetrokken. Bij de westelijke woning (nummer 38) wordt een achtergelegen smidse gebouwd. Oorspronkelijk gebouwd als enkelhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met de straat). Nummers 42 en 48 oorspronkelijke gevelafwerking bewaard in donkerrode baksteenbouw en muuropeningen. Borstwering van de verdieping gekenmerkt door bakstenen lijst met overhoeks tandfries. Gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen. Nummer 48 nog gaaf bewaard, met houten schrijnwerk (T-ramen), op de begane grond met grote roedeverdeling; nieuwe deur, vernieuwde kroonlijst. Overige woningen gepleisterd of voorzien van nieuw baksteenparement, al dan niet met gewijzigde muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1905/35.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin