Vlashandelaarswoning met vlasschuren

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Toekomststraat. De woning en de rechterschuur, samen met een achterliggende zwingelarij, worden volgens het kadaster gebouwd in 1929 (zie gevelsteen in het topstuk) in opdracht van vlashandelaar Joseph Goeminne. In 1937 laat landbouwer Raymond Himpe de linkerschuur optrekken en in 1957 breidt hij uit met de achterliggende schuur.

Enkelhuis met tweeledige gevelopstand voorzien van een voorgevel met geglazuurde bakstenen afgewisseld met arduin voor voornamelijk de decoratieve en constructieve elementen en afgedekt door een half gemansardeerd zadeldak (deels belegd met zwarte leien en deels met oranje pannen). Rechtertravee op grootse wijze uitgewerkt met brede, halfronde dakuitbouw. Erker onder keien lessenaarsdakje. Bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdelingen in het bovenlicht en een voordeur met groot, ijzeren deurrooster.

Rechts, driebeukige vlasschuur van 1929 onder zadeldaken met mechanische pannen (nok evenwijdig met de Westerlaan). Verankerde baksteenbouw met afgeschuinde hoektravee en centrale poort op hangrail aan de voorzijde. Links, inrit naar achterliggende schuur, geflankeerd door tweebeukige vlasschuur van 1937 onder zadeldaken met mechanische pannen (nok evenwijdig met de Westerlaan). Verankerde baksteenbouw met poort op hangrail aan straatkant.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1929/47, 1937/45, 1957/102.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie