Art-decovilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decovilla

Beschrijving

Fraaie art-decovilla gebouwd circa 1929-1932, ontworpen door architect Gentiel Van Eeckhoutte (Waregem). Opdrachtgever was Michel Callewaert, toenmalig bediende in het schildersdoekenbedrijf Claessens dat is gelegen achter en naast de woning langs de Molenstraat. Omtuinde villa, van de straat afgesloten door een haag met centraal een breukstenen muurtje met ijzeren hek en dito poortje. Oranje baksteenbouw gecombineerd met wit beschilderde accenten onder meer boven de voordeur, de lateien en de erkervensters. Invloed van de cottage-architectuur in het compacte grondplan, de vrij steile, half gemansardeerde en verspringende bedaking en het halfronde, inspringende portaal. Weliswaar overheersende art-deco-elementen zie materiaalgebruik, bewaard schrijnwerk met smalle roedeverdelingen in de bovenlichten gecombineerd met gekleurd glas, baksteenmetselwerk afgewisseld met kleine witte vlakjes en de hoger opgetrokken gevelfronten. Gecementeerde zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1923-1929/46, 1932/56.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie