erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
207731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207731

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Cottagegetinte villa op zeer ruim perceel samen met een achtergelegen voddenfabriek en het bijgebouw gebouwd in 1924 (registratie pas in 1929) voor handelaar Georges Soiblain (Sablain?). Bepleisterde en beschilderde woning van de straat afgescheiden door een vernieuwde halfhoge beschilderde muur met ijzeren hekwerk en twee dubbele poorten, het geheel aan weerszijden gevat tussen een bakstenen muur met verdiepte panelen, uiterst links uitlopend op de blinde gevel van het bijgebouw. Cottage-geïnspireerde villa, zie onder meer het onregelmatige grondplan met uitspringende erkeruitbouwen, de steile half gemansardeerde bedaking (deels leien en deels mechanische pannen), lichte overkragingen en dakvensters, het schrijnwerk met onder meer de vensters met kleine roedeverdelingen (al dan niet in de bovenlichten). Verdiepte inkom met versneden dagkanten en een luifelvormende latei.

Bijgebouw onder zadeldak met nok dwars op de straat geplaatst en aan de zijkant met gemansardeerd dakvenster waarin ovale oculus. Blinde straatgevel met getrapte bakstenen uitkraging.

In de tuin, restant van een tuinpaviljoen(?). Achteraan tevens dwarsvleugel, bereikbaar langs een deels vernieuwde bakstenen tuinmuur ten zuiden van de tuin, en via een tussenvleugel palend aan grote loods. Recent gerenoveerde baksteenbouw onder licht overkragend zadeldak met Vlaamse pannen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1924deel I-1929/46.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Legger, Waregem, artikel 2605.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.