Eenheidsbebouwing van sociale woonhuizen van 1938

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Rij van twaalf arbeiderswoningen, tussen 1936 en 1938 gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander naar ontwerp van de Waregemse architect Maurice Bovyn (1889-1958). Nummer 34 werd rond de eeuwwisseling vervangen door een nieuwbouw.

Voor de jaren dertig typische rij arbeiderswoningen met eenvoudige bakstenen lijstgevels met simili plint en hoekige vensteromlijstingen met sluitsteen. Nummers 38 en 48 zijn verhoogd met een platte dakuitbouw en hebben twee volwaardige bovenvensters. Baksteenfries tussen de bouwlagen. Soms bewaard schrijnwerk (onder meer de voordeuren van nummers 48 en 50).

Evaluatie

Achitecturale waarde als typisch voorbeeld van sociale huisvesting uit de late jaren dertig, met als bepalende erfgoedelementen de homogeniteit qua schaal, silhouet, muuropeningen en gevelmateriaal.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1937/46.
  • COOREVITS S. & DE CLERCQ E. 2007: Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 78.
  • L’Habitation à Bon Marché, 1936, 5, 120.
  • VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Twee panden (nummer 42 en 44) zijn vernieuwd en hebben dus geen erfgoedwaarde meer.