Heilig Hartcollege

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartcollege

Historiek

In 1927 krijgt de pas aangestelde pastoor Arthur Dumortier de opdracht van bisschop Waffelaert om in Waregem een middelbare jongensschool op te richten. Na onderhandelingen met het gemeentebestuur koopt hij van de gemeente een vervallen, 19de-eeuwse school, gelegen op de zuidelijke hoek met de latere Processiestraat. Hij laat er enkele gebouwen optrekken en al in oktober 1929 gaat het college als dagschool open. Het kadaster registreert hetzelfde jaar de aankoop van een leerwerkhuis en gemeenteschool met respectievelijke 'tuinen en plaetsen', door de vzw Parochiale Werken. In de periode 1936-1938 wordt naar een ontwerp van de Waregemse architect Maurice Bovyn (1889-1958) het huidige college gebouwd. Het omvat verschillende klassenvleugels en onder meer ten zuiden langs de Olmstraat een feestzaal, kapel en verderop een tweede, kleinere speelplaats.

In 1955-1956 worden bij het college nog een aantal vrijgekomen percelen - waarop de bestaande bebouwing wordt afgebroken - ingelijfd door de school en bebouwd met onder meer de hoek van de Processie- en de Olmstraat en de basisschool langs de Olmstraat (registratie in 1956). In de jaren 1960 wordt het college uitgebreid aan de noordzijde van de Processiestraat met een volledige nieuwbouwvleugel.

Verschillende latere verbouwingsfasen onder meer het vernieuwen van de bedaking van de interbellumvleugel langs de Stationsstraat zonder het terugplaatsen van de dakvensters aan de kant van de speelplaats, zie oudere foto's. Uitbreiding aan de noordzijde van de Processiestraat van circa 1987.

Beschrijving van de hoofdvleugels

Kant Stationsstraat, ten zuiden van de Processiestraat, lange klassenvleugel van 1936-1938 eindigend met de overbrugging van de Processiestraat. Geel-bruine baksteenbouw onder pannen zadeldak. Gevel getypeerd door in- en uitspringende muurvlakken en verticaliserende pilasters die de gevel onderverdelen. Horizontale ritmering door de als kleine luifels uitgevoerde kroonlijsten, de brede ramen en de versneden plint. De overbrugging van de Processiestraat, waarvan de achterkant is opgebouwd uit oranje baksteen, steunt op thans grijsblauw beschilderde betonnen zuilen.

Zuidkant van de Processiestraat. Klassenvleugel onder gemansardeerde, leien zadeldaken. De overwegend verticale ritmering door de in traveenissen gevatte vensters bekroond door dakvensters, wordt tweemaal onderbroken door een ingangstravee met topstuk. Typerend baksteenmetselwerk. Vernieuwde vensters op de verdieping en kroonlijst.

Op de hoek Processiestraat/Olmstraat, iets hogere bouw van de jaren 1950 van bruine baksteen onder platte bedaking getypeerd door de afgeschuinde hoektravee met kleine bekroning.

Aan de Olmstraat, vleugel onder zadeldak uit de periode 1936-1938 met feestzaal op de begane grond en kapel op de verdieping. Straat- en koergevel met kenmerkende verticale ritmering door doorgetrokken lisenen, driezijdige lichte erkeruitbouwen op versneden basement en luifelvormende kroonlijsten.

Kant Stationsstraat, ten noorden van de Processiestraat, schoolgebouw van 1961 afgewerkt met geglazuurde bakstenen en een plint van imitatiebreuksteen. Duidelijke, vanaf de gevel afleesbare indeling: ingang en trappenhuis met verticaal vensterregister, een vrij gesloten begane grond van de straat afgeschermd door grote openingen met glasdallen (nu deels vervangen door hedendaagse ramen), een licht vooruitspringende glazen circulatieruimte op de eerste verdieping en hogerop over twee bouwlagen vierkante vensters van de internaatsafdeling. Soortgelijke vleugel aan de Processiestraat met onder meer trappenhuis en slaapkamers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1929/63, 1936/69, 1938/66, 1955/78, 1956/54, 1961/30, 1987/34.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 381.
  • Geschiedenis van het ontstaan van het Heilig-Hartcollege, in Honderd jaar vrij onderwijs, 1932, Brussel, p. 183.
  • Heilig-Hartcollege diamant van Waregem, 1929-1989.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie