Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Modernistische woning ontworpen in 1938 door de Waregemse architect Maurice Bovyn (1889-1958). Rijwoning deels onder platte bedaking vooraan en met zadeldak dieperin. Horizontale gevelindeling door registervormende erker en bovenliggend balkon, beide met afgeronde hoeken. Buisleuningen en patrijspoortvenster verwijzen naar pakketbootstijl. Een oude foto geeft een gevelbekleding van tegels weer, die later werd (verwijderd en) gecementeerd. Ook vernieuwd vensterregister op de eerste verdieping waardoor de afrondingen zijn verloren gegaan. Vernieuwde kleurstelling van onder meer het oorspronkelijke metalen schrijnwerk op de verdieping en toegevoegde gootlijst.

Naar verluidt gebeurde de binneninrichting door de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene en zijn onder meer alle houten binnendeuren voorzien van een ovaalvormig raam waarvan onder meer eentje met groen glas en gestileerd smeedwerk. Bij uitvoering werd het bouwplan van Bovyn grotendeels nagevolgd; enkel het verticaliserende volume in het midden van de gevel is opengewerkt en vervangen door een raam.

• COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 379.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie