• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, met voormalige cichorei-asten uit 1873 en 1945.

Historiek

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de hoeve aangeduid als drie volumes in L-vormige constellatie rondom het erf, met woonhuis en stal op de huidige locatie. Op het primitief kadasterplan (1817) aangeduid met hoevegebouwen in U-vormige constellatie: ten noorden het boerenhuis, ten westen en zuiden twee landgebouwen. Een landwegel leidt langsheen de hoeve ten oosten. De hoeve valt tijdens het ancien regime onder Ieperambacht, 19de begin. Rond 1835 is de hoeve eigendom van Albert de Knuyt van Maldeghem, gekend bij kadaster als koopman uit Brugge.

In 1873 wordt ten zuiden van de hoevegebouwen een eerste kleine "suikerijdrogerij" of cichorei-ast opgetrokken. Tijdens het laatste kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw gaat de hoeve over in handen van Arthur de la Croix d'Ogimont-Ruffo de Bonneval de la Fare uit Mont-Saint-Aubert (Henegouwen). In 1939 registreert het kadaster een vergroting (mogelijke herbouwing) van het woonhuis en de landgebouwen, onder meer de stal wordt herbouwd. Ten oosten van het erf verschijnt een bijgebouw. Een bijbouw aan de oude cichorei-ast wordt geregulariseerd. In 1943 wordt de erfgevel van het boerenhuis aangepast naar de huidige toestand. In 1945 verdwijnt de aanbouw aan de oude cichorei-ast en wordt vlakbij een nieuwe hoge ast opgetrokken, die in 1954 nog vergroot wordt aan de oostzijde. De cichoreibedrijvigheid wordt in 1958 stopgezet. Op het erf van de hoeve bevond zich een wagenhuis uit 1743, dat in de jaren 1970 is overgebracht naar Bokrijk.

Beschrijving

Hoeve afgelegen van de weg en bereikbaar via een lange erfoprit in grind. Semi-verhard erf waarrond bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken. Ten noorden het boerenhuis met erfgevel aangepast in de jaren 1940: erker, grote muuropeningen, voordeur met betonluifel. Ten oosten een klein stalletje in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Aan de westzijde een haakse stal (1939), erfgevel met rechthoekige staldeuren en -vensters onder betonlateien. Ten zuiden van het erf een dominant nieuw stalvolume. Daarachter de hoge cichorei-ast van drie platen, onder gekoppelde zadeldaken (noord-zuid oriëntatie) met lagere haakse aanbouw. Rechthoekige muuropeningen met betonlateien, metalen deurtjes, ijzeren ankers. Voorliggende weegbrug met houten liggers. Ten zuidwesten daarvan de 19de-eeuwse cichorei-ast, bestaande uit een laag bakstenen gebouwtje onder zadeldak in Vlaamse pannen, getoogde muuropeningen in de zijgevel, grote rechthoekige muuropeningen met ijzeren roedeverdeling aan de zuidzijde.

Verplaatst naar Bokrijk: een eenbeukig wagenkot (1743) met beplanking, onder strooien dak, open aan de korte zijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1874/15, 1939/31, 1943/46, 1945/66, 1954/92.
  • WEYNS J., Beknopte gids van het Vlaamse Openluchtmuseum in het Limburgse Provinciedomein Bokrijk, Beringen, 1973, p. 43.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin