Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg en dorpswoning

Beschrijving

Landelijke woning en voormalige herberg, gebouwd in 1874-1875 als samenstel van twee woningen, na de aanleg van de nieuwe steenweg, in opdracht van Francis Vansteenkiste, gekend ten kadaster als herbergier uit Ardooie. Vermoedelijk opgetrokken als herberg. In 1908 wordt een westelijke aanbouw aan de woning toegevoegd en de westelijke schuur-stal gebouwd, pas geregistreerd bij kadaster in 1931.

Eenlaagswoning in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Overhoeks tandfries. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk en luiken, nieuwe natuurstenen onderdorpels. In de vijfde travee zat de voormalige deuropening van het rechterhuis, thans venster. Oostelijke aanbouw onder lessenaarsdak. Zuidelijke zijgevel met getralied opkamer- en keldervenster. Ten westen een haakse schuur, gelegen langsheen de Mosscherambachtstraat, onder zadeldak in mechanische pannen. Getoogde muuropeningen, onder meer drie staldeuren in de zijgevel; schuifpoort aan straatzijde. Zijgeveltop met jaartalsteen "1908". Achter de woning bevinden zich nog twee kleinere bijgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1875/21, 1931/79.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin