• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Art-decogetint woonhuis met inpandige garage gebouwd in 1933 in opdracht van elektricien Julien Bohez naar een ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963). Bruine baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak (zwarte mechanische pannen) met voorgevel van oranje baksteen gecombineerd met simili voor de onderbouw, vensteromlijstingen en sierelementen. Art-deco-invloed, zie decoratief uitgewerkt, smeedijzeren balkonhekwerk, borstweringen met gestileerde cartouches. Zeer recent vernieuwde vensters (2009?); behouden voordeur, poort en kroonlijst op klossen. Een foto van 2008, gepubliceerd door Coorevits, toont aan dat de oorspronkelijke vensters (schuiframen) voorzien waren van bovenlichten met groen glas in lood.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1933/60.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 365.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie