Wegkruis met calvariebeelden

Beschrijving

Wegkruis met calvariebeelden, vermoedelijk uit de 19de eeuw. Gelegen (nabij nummer 18) tegenover de Tombrugstraat.

Op de Atlas der Buurtwegen (1846) en de topografische kaart van het Dépôt de la Guerre (1875, op basis van terreingegevens uit 1863) komt op het kruispunt met de Tombrugstraat reeds een wegkruis voor, echter geplaatst op de noordoostelijke hoek van het kruispunt. De topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire (1913, op basis van terreingegevens uit 1910) beeldt het wegkruis voor het eerst af op de huidige plaats. Het bestaande wegkruis wordt na de bevrijding van Ardooie in 1944 aangevuld met beelden van Maria en Johannes.

Calvarie bestaande uit een gietijzeren wegkruis met Christusbeeld, geflankeerd door gipsen beelden Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Johannes, geplaatst op bakstenen sokkel met betonnen deksteen. Zwartmarmeren gedenkplaat met opschrift: "O.L.VROUW VAN SMARTEN/ B.V.O./ 23 JULI 1944". Gelegen in een perkje met achterliggende struikbegroeiing.

Oorspronkelijke inscriptie op het kruis: "O HEILIG KRUIS, WEES GEGROET, MAAK ONS EN ALLE MENSCHEN GOED" (verdwenen).

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin