• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit 18de- of 19de-eeuwse hoevegebouwen, op oudere site. Gelegen op de grens met Beveren (Roeselare).

Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden twee volumes in grosso modo de huidige L-vormige constellatie weergegeven. Het woonhuis, haaks landgebouw en kleiner oostelijk bijgebouw worden weergegeven op primitief kadasterplan (1817). Ten zuidwesten van de hoeve bevonden zich twee kleine landarbeiderswoningen (verdwenen). Pas in 1954 worden oudere 19de-eeuwse verbouwingen geregistreerd, onder meer een verlenging van de schuur aan zuidzijde en een vergroting van de woning.

Hoeve bestaande uit losstaande bakstenen hoevegebouwen in L-vormige constellatie rond begraasd erf omzoomd met populieren, bereikbaar via een erfoprit in losse verharding en ijzeren hekken.

Aan de noordzijde het boerenhuis met witgekalkte erfgevel met gepekte plint, van zes traveeën onder zadeldak in golfplaten (nok oost-west). Getoogde muuropeningen met beluikte T-ramen. Oostelijke zijgevel met laadluik en uilengat. Oostelijke aanbouw van stalletjes onder lessenaarsdak. Ten westen een haaks schuurvolume onder zadeldak in mechanische pannen, met poort onder houten latei; zijgevel met getoogd laadluik. Zuidelijk wagenhuis onder houten latei, twee rijen gedichte asemgaten, nieuwere aanbouw aan de erfzijde. Verbouwd oostelijk bijgebouwtje (voormalig bakhuis?).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1954/66.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin