erfgoedobject

Hoeve met maalderij

bouwkundig element
ID
207532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207532

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met maalderij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met maalderijrestant uit het interbellum. Gelegen langsheen de doodlopende zijstraat die vóór de jaren 1970 deel uitmaakt van de Ieperambachtstraat, later Hellestraat.

Het woonhuis wordt volgens kadaster opgetrokken op een leeg perceel in 1926, de achterliggende bedrijfsgebouwen worden vermoedelijk opgericht tijdens het interbellum maar pas geregistreerd in 1956, wanneer wellicht de aanbouw met erker wordt gerealiseerd. Nieuwe achter- en naastgelegen landbouwloodsen.

Woonhuis in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Straatgevel van vier traveeën met getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk. Dubbel tandfries bij oorspronkelijk gedeelte, driezijdige erker op de vierde later aangebouwde travee. Gecementeerde plint met imitatievoeg, dito zij- en achtergevel. Zijgevel met rondbogige kapelnis in zwartbakstenen omlijsting, waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, jaartalinscriptie van "1926" in de geveltop. Achteraan op een verhard erf een maalderijrestant, volume van twee bouwlagen in gecementeerde baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Afgeschuinde hoek, imitatievoeg, laadluiken en resterende katrol.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1928/5, 1956/5.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met maalderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207532 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.