Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

Beschrijving

Opgericht door de wijkbewoners na de bevrijding in 1944 uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Staakkapel bestaande uit betonpaal waarop betonnen mijtervormige beglaasde kapelnis, waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Geruggensteund door beukenhaag. Aan weerszijde geflankeerd door betonnen hekwerk met vaasbekroning op de uiteinden.

• DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Ardooie, s.l., nummer 14.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin

Aanvullende informatie

De staakkapel bevond zich oorspronkelijk op de hoek van de Hellestraat en de Sprietstraat. Na 2015 werd ze verplaatst naar een nieuwe locatie in de Hellestraat, ten westen van de vroegere locatie. De haag is aldus verdwenen.

• Geopunt Vlaanderen, Orthofoto’s 2016, Hellestraat, Ardooie [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 14 oktober 2020).
  • Informatie verkregen van de gemeente Ardooie (13 oktober 2020).