Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

In de volksmond kapel van de Sparappel genoemd.

Gebouwd in 1989 op de plaats van een vroegere staakkapel uit 1944, opgetrokken uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gelegen op de smalle straathoek gevormd door de kruising van Groenestraat en Meulebeeksestraat, binnen heideperkje omhaagd met taxus. Pijlerkapel in geelbruine baksteen onder zadeldakje in zwarte mechanische pannen. IJzeren kruis op de nok. Beglaasde rondboognis met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Zwartmarmeren plaat met inscriptie: "O.L.VROUW VAN ALTIJDDURENDE BIJSTAND B.V.O.".

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Ardooie, s.l., s.d, nr. 12.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin