• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, in geschiedenis minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie weergave van twee parallelle volumes op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het landboek van Ardooie uit 1778. Ook aan straatzijde bevindt zich in de 18de eeuw nog bebouwing. Het primitief kadasterplan (1817) en de Atlas der Buurtwegen (1846) geven de huidige parallelle volumes weer met omliggende boomgaard, met een tweewoonst aan straatzijde (landarbeiderswoningen). In 1835 is de site eigendom van textielfabrikant Pieter Clemmen uit Gent. In 1862 worden ten noorden twee kleine bijgebouwtjes geregistreerd (stalletje en bakhuis). Vermelding van toponiem "Waterroennesthoek". In 1875 wordt het landgebouw (stal-schuur) volledig vernieuwd. Vermoedelijk tijdens het interbellum wordt het boerenhuis verbouwd en van siermetselwerk en nieuwe ramen voorzien. In 1954 wordt ten noorden van het woonhuis een L-vormige nutsvleugel aangebouwd.

Hoeve bestaande uit twee parallelle volumes rond een erf in losse verharding met grasperk en boom, toegankelijk aan de westzijde via erfoprit. Aan de noordzijde het boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Geschilderde erfgevel in siercementering; rechthoekige muuropeningen met houten schuiframen; nieuwe deur; veranda-aanbouw tegen westelijke zijgevel.

Ten zuiden van het erf een groot schuur-stalvolume in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen; getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk van poorten en deuren, nieuwere betonnen stalvensters, inbreng van garages in vroeger wagenkotgedeelte. Zijgevel met oculus met ijzeren bloemvormige verdeling en datering in de geveltop: "1875".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1862/116, 1954/61.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin