erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
207500
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207500

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw, mogelijk met incorporatie van oudere delen.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt een kleine hoeve afgebeeld in L-vormige constellatie, met woonhuis en landgebouw al op de huidige plaats afgebeeld, met moestuin ten westen. Afgebeeld op het landboek van Ieperambacht van 1783, onder het 15de begin. Het primitief plan (1817) vermeldt nog: "Ypres-ambacht 15e Begin". Rond 1835 is de hoeve met omliggende weide eigendom van griffier Ferdinand Clement uit Izegem. In 1888 laat pastoor Jordaan Clement uit Meulebeke volgens kadaster het boerenhuis en het landgebouw herbouwen, ten westen van het erf wordt een bakhuis gebouwd. In 1893 wordt aan de westzijde een lager stalgedeelte aangebouwd.

Hoeve gelegen op een kleine heuvelrug, bereikbaar via een zuidelijke erfoprit met L-vormig tracé in losse verharding, voor het laatste deel als platanendreef. Losstaande hoevegebouwen in rode baksteenbouw onder zadeldaken in Vlaamse pannen, rondom een beboomd erf in betontegels en plantsoenen, toegankelijk via ijzeren hek. Aan de noordzijde het éénlagig boerenhuis van vijf traveeën, met aan de westzijde een stalaanbouw onder lagere nok, aan de oostzijde een voormalig varkensstalletje onder lessenaarsdak; getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk (oud model) met kleine roedeverdeling en luiken, grijsgeschilderde betegelde onderdorpels; hanggoot en gekartelde bebording; deur met tweeledig bovenlicht. Haaks daarop aan de oostzijde het landgebouw met rechte schuurpoort, getoogde en rechte staldeur, gedichte asemgaten in de zuidelijke zijgevel, afgeronde hoek aan noordzijde. Aan de westzijde een groot bakhuis of zomerkeuken, met getoogde muuropeningen en radvenster in de zijgeveltop.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1888/64, 1894/15.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207500 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.