Woonwinkelpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelpand

Beschrijving

Woonwinkelpand, opgetrokken in 1927 voor kleermaker Kamiel Struyve. In 1927-1928 wordt het tracé van de Roobeek tussen de Brugstraat en de Kaaistraat meer westwaarts verlegd om de loop van de beek recht te trekken. De oorspronkelijke bedding wordt gedempt. Het gebied ten noorden van de Brugstraat, ten westen van de Roobeek, wordt verkaveld en bebouwd (nummers 1-13). Rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Houten kroonlijst op klossen. Straatgevel geleed door geschilderde betonbanden en afgeboord met muizentandfries. Natuurstenen plint. Korfbogige muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk, natuurstenen onderdorpels. Rechtertravee met rechthoekig winkelraam met kleine roedeverdeling in bovenlicht, waarboven een tweezijdige erker en uitlopend in een puntgevel (haakse nok), met in de geveltop natuurstenen jaartalsteen: "1927". Linkertravee op begane grond verbouwd door inbreng van nieuwe poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1928/25.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin