• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Eenlaagswoning, gebouwd circa 1932 ter vervanging van een ouder volume op deze plaats, pas geregistreerd bij kadaster in 1944, eigendom van Etienne de Jonghe d'Ardoye. Oorspronkelijk tweewoonst, zie twee voordeuren.

Roodbakstenen volume van een bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Gebruik van gele baksteen voor banden en alternerend in ontlastingsboogjes en tandfries. Plint in siercementering. Getoogde muuropeningen met bewaarde schuiframen. Nieuwe deur. Gecementeerde en roodgeschilderde zijgevel, dito aanbouw onder lessenaarsdak.

In de tuin rechts een haaks bijgebouw en Lourdesgrot, opgebouwd uit gecementeerde steen- en betonbrokken, nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1944/13.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin