• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Voormalige hoeve, thans NV Levasan. Adres bij Brugsebaan, toegankelijk via Nijverheidsstraat.

Historiek.

Wordt weergeven op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een cluster van gebouwen aan de noordzijde van een rechte beboomde straat die de steenweg verbindt met de huidige Hazestraat, grosso modo het tracé van de huidige Nijverheidsstraat. Op het landboek van Ardooie (1778) worden het woonhuis en de oostelijke stal op hun huidige plaats in L-vormige constellatie weergegeven, met twee kleinere gebouwen ten zuiden. Het primitief kadasterplan (1817) en de Atlas der Buurtwegen (1846) beelden vier grote vrijstaande volumes af, in vierkante opstelling rondom het erf, met nog twee kleinere bijgebouwen ten westen van het erf. Centraal op het erf wordt een klein gebouwtje op vierkant grondplan weergegeven, vermoedelijk een duiventoren. Ten oosten bevonden zich enkele landarbeiderswoningen. Rond 1830 is de hoeve eigendom van de Brusselse eigenaar August d'Overschie. De hoeve behoort voor het midden van de 19de eeuw (zie Atlas der Buurtwegen, 1846) tot het tracé van de "Thieltweg" of "Boterweg", omschreven als "Chemin de la ferme Vermander au chemin dit: Iseghemstraet au cabaret dit Ryssel-Ende" (nu Steenovenstraat), waarmee het via een noordelijke erfoprit in verbinding staat (zie Steenovenstraat en Boterstraat). De rechtstreekse oostelijke verbinding naar de steenweg wordt als landwegel weergegeven.

In 1878 wordt het woonhuis heropgebouwd, in het laatste kwart van de 19de eeuw worden de landgebouwen vergroot. Erfbezoek niet toegelaten.

Beschrijving.

Hoeve toegankelijk via de Nijverheidsstraat, erftoegang tussen twee nieuwe witgekalkte erfpijlers. Vrijstaande gerenoveerde hoevegebouwen in rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, rondom nieuw aangelegd erf in bestrating en grasperken. Aan de noordzijde het woonhuis (oost-westoriëntatie), vermoedelijk vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw, witgeschilderd volume met getoogde muuropeningen en klokkenruiter op de nok. Ten westen een langgerekt schuurvolume (noord-zuidoriëntatie), onder zadeldak in Vlaamse pannen, centrale versneden steunbeer op de zuidelijke zijgevel. Erfgevel met onder meer getoogde muuropeningen, rechte schuurpoort (doorrit), dakoverkraging op houten schoren. Noordelijk wagenkotgedeelte, aan erfzijde met beplanking boven de inritten, aan westzijde gedicht. Westgevel met dubbele rij asemgaten in zuidelijk gedeelte, rechte schuurpoort en kleine stalletjes onder sleepdak in centraal gedeelte. Ten oosten een stalvolume (noord-zuidoriëntatie) onder vernieuwd overkragend zadeldak in Vlaamse pannen met bebording, met op de oostgevel getoogde staldeuren, kleine stalvensters en gedichte asemgaten, houten laadluik. Ten zuiden een schuurvolume (oost-westoriëntatie), thans ingericht als burelen, met deels gedichte en nieuwe muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1879/84.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin