erfgoedobject

Herenhuis met erachter Villa Marie

bouwkundig element
ID
20741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20741

Juridische gevolgen

Beschrijving

Drie bouwlagen hoog herenhuis van vier traveeën afgedekt met zadeldak (pannen), op de oude rooilijn, opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl in het vierde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige, verkleinende vensters in geprofileerde omlijsting, op de tweede bouwlaag voorzien van oren en op de derde bouwlaag met lekdrempels op classicistische consoles. Borstweringen respectievelijk opengewerkt en versierd met festoenen en ankers. Rechthoekige deuromlijsting met geprofileerd en geblokt beloop voorzien van oren en sluitsteen en bekroond met een in de puilijst uitlopende kroonlijst. Aangepast venster rechts en toegevoegde deur links.

Erachter smal huisje van twee traveeën en twee bouwlagen uit bak- en natuursteen in neo-Vlaamse-renaissancestijl met opschrift in cartouche "Villa Marie".


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Bij de inventarisatie van 1979 werd de naam van het achterliggende huis gelezen als 'Villa Warie'. De cartouche vermeldt echter 'Villa Marie' als benaming. Deze tikfout werd gecorrigeerd in 2022-23.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis met erachter Villa Marie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.