Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 19de eeuw, mogelijk tot het einde van de 18de eeuw doch nog niet weergegeven in het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Eerste afbeelding van de gebouwenconfiguratie op het primitief kadasterplan (circa 1835) wanneer de site, die bestaat uit een dwars op de straat georiënteerd woonhuis met een schuur en bakhuis, volgens de legger eigendom is van de Gentse suykerzieder Dominicus Landrien. In 1934 laat landbouwer Jules Merlier het bestaande woonhuis omvormen tot een landgebouw en langs de straat een nieuw woonhuis optrekken. In 1942 wordt de site uitgebreid met een cichoreiast; daarvoor worden ook de bijgebouwen vergroot.

Onverhard erf waarvan het toegangshekken is gelegen tussen het woonhuis en een langwerpige stalvleugel. Wit beschilderde, betonnen pijler met rood beschilderde ijzeren hekkens.

Woonhuis van 1934 gebouwd volgens het dubbelhuistype. Verankerde, bruine baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen. Voorgevel van oranje baksteen verfraaid door het voorkomen van verschillende metselverbanden en sierbeton voor de doorgetrokken lateien en plint. Rechthoekige openingen met deels bewaard schrijnwerk.

Stalvleugel van verankerde, bruine baksteen onder een licht overkragend zadeldak met donkere pannen. Voornamelijk kleine stalopeningen, uiterst links ook een rode, dubbele schuifpoort.

Grote, hoge ast met zware verankering op de oostzijde. Overige vleugels moeilijk zichtbaar.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1934/5, 1942/11.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: 15en ende letsten Canton, Tusschen de straete voors. ende de gonne voor d'hofstede Joos Van Poucke ende van Beernaerts heet naer den Droogenboom... ende ten voorderen de gronden van dry Pachthoeven naer den Droogenboom tot de straete naer Saubeke ende soo tot tegen Zulte, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie