Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Kapelletje in de ommuring van het kasteeldomein van park "Casier". Samen met het kasteel en het park als monument beschermd.

Historiek

Na 1911 laat de dochter van baron Casier, Agnes Casier (1882-1956), aan de kant van de Keukeldam een kapel bouwen als dank voor de genezing van haar oudste dochter Ghislaine de Pottelsberghe de la Potterie. Samen met de kapel is toen ook de ommuring die het domein aan de Keukeldam afsluit, gebouwd. Gerestaureerd na de beschietingen in 1918 en samen met de rest van het kasteeldomein in 1977 aangekocht door de stad. De gevels zijn samen met de afsluitingsmuur gerestaureerd in 2009.

Beschrijving

Neogotische kapel, aan weerszijden geflankeerd door de domeinmuur van het park bij Kasteel "Casier". Bruine baksteenbouw afgedekt door een leien zadeldak vooraan afgewerkt met een puntgevel van verankerde, rode baksteen. Puntgevel met schouderstukken en afgewerkt met vlechtingen en arduinen rollaag. Licht getoogde ingang in opening met licht geprofileerde dagkanten en onder fijne arduinen waterlijst. Hogerop beeldnisje met Mariabeeld. Spitsboogvensters in de zijgevels, die bovenaan worden afgelijnd door een drievoudige muizentandrij. Rechte koorafsluiting.

Geschilderd interieur met fraai, neogotisch altaar, heden deels overschilderd.

• Archief Ruimte en Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/002277.