Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Imposante herenwoning gebouwd in 1871 (registratie in 1872) in opdracht van dokter Louis Deridder, die op dat ogenblik eigenaar is van nummers 23-25. In 1950 wordt de woning, die dan al is uitgebreid aan de westkant, deels verbouwd en nogmaals vergroot aan de oostkant met het nummer 29.

Oorspronkelijk vrijstaande woning in ruime tuin, aan de straatkant afgescheiden door een fraai, witbeschilderd smeedijzeren hekken.

Classicistische woning oorspronkelijk afgedekt door pannen schilddak, in de jaren 1950 verbouwd tot leien mansardedak met verschillende dakvensters. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel centraal bekroond met driehoekig fronton. Zijgevel met vingerberaping. Horizontale belijning door waterlijsten en op de verdieping doorgetrokken arduinen lekdrempels. Hoge rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken; oorspronkelijk beluikt op de begane grond. Thans vernieuwd schrijnwerk met uitzondering van de kroonlijsten op klossen.

Nummer 29, soortgelijk, lager volume in 1950 gebouwd tegenaan de noordgevel van nummer 27.

• Archief Heemkundige Kring De Gaverstreke: Foto’s, Straten.