• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

19de-eeuwse, in oorsprong classicistische woning van het dubbelhuistype. Een bestaande woning, gelegen in een ruime tuin en eigendom van den disch van Waregem, wordt in 1891 her-/verbouwd door de gezusters Hoornaert (nummer 28) onder meer met afsplitsing van een lagere poorttravee links als toegang naar achteraan gelegen bijgebouwen. Volgens het kadaster laat Jan Vandeghinste in 1929 de woning grondig uitbreiden met onder meer het verhogen van de poorttravee, het steken van nieuwe vensters (onder meer twee puivensters) en een poort met art-decogetinte vensterroosters. Vermoedelijk is ook dan de originele bepleistering en sobere waterlijst verdwenen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1891/9, 1929/69.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie