Bejaardentehuis Het Ware Heem

Beschrijving

Voormalig bejaardentehuis "Het Ware Heem" gelegen op de hoek met de Zuiderlaan en sinds 1963 het 19de-eeuwse "Hospice Saint Joseph" vervangend.

Historiek

In 1862 krijgen de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van het klooster aan de Keukeldam geen verdere toelating meer om in een huis bij het klooster nog langer bejaarde vrouwen te verzorgen. In 1864 beslist de gemeenteraad om de voormalige pastorie gelegen ten noorden van de Keukeldam (Markt nr. 32) aan te passen tot hospitaal voor zieken en ouderlingen en de verzorging toe te vertrouwen aan de zusters van het klooster onder leiding van directeur Evarist De Coninck. Maar al in 1870 barst ook dat gebouw uit zijn voegen. Op 21 december 1872 koopt men in de Holstraat 2 ha 16 ca grond aan en laat er een volledig nieuw gebouw optrekken. Al bij de start op 1 februari 1874 telt het gasthuis 89 ouderlingen onder de hoede van eerst vier en omstreeks 1910 negen kloosterzusters. De bouw wordt mogelijk gemaakt dankzij een gift van Felix De Ruyck, zie gedenkplaat binnenin met opschrift "AAN DE FAMILIËN / DE RUYCK EN STORME / WELDOENERS VAN ST JOZEF'S GODSHUIS / 1870 UIT DANKBAARHEID 1905". In 1944 wordt achter het bestaande gebouw het eerste moederhuis van Waregem, toegankelijk vanuit de Holstraat via een lange smalle weg, opgetrokken.

In 1960 wordt het gebouw, eigendom van de Commissie van Openbare Onderstand, gesloopt en herbouwd naar een ontwerp van architect S. Smis. Ingehuldigd op 15 juli 1963. In het begin van de 21ste eeuw bestaan er plannen om het gebouw te slopen om plaats te maken voor nieuwe woongelegenheden met sociaal karakter.

Beschrijving

Sobere bakstenen architectuur onder zadeldak; U-vormig grondplan. Centrale, deels met breukstenen beklede en licht vooruitspringende ingang onder typische luifel, binnenin geflankeerd door de kapel met glas-in-loodramen. Voorts enkel geritmeerd door rechthoekige openingen in een simili omlijsting.

• GHISTELINCK R. (red.), Waregems Milleniumboek. Van dorp tot stad, NCMV, Waregem, 2000, p. 43.
  • NOLF M., Van moederhuis "Maria's bezoeking" tot materniteit in de kliniek "O.L.Vrouw van Lourdes", in De Gavergids, jg. 8, 2001, nr. 1, p. 20-29.
  • 't Ware Heem, in De Gavergids, jg. 13, 2006, nr. 4, p 38.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie