erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207304
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207304

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dieper gelegen hoeve waarvan de site zeker opklimt tot de 18de eeuw. Op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757 wordt een lange dreef afgebeeld, omzoomd met bomen, en met een langwerpig woonhuis. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778) bestaat de site uit drie bestanddelen. Zelfde weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835). In 1878 laat de Gentenaar Julius Van Pottelsberghe de la Potterie het woonhuis volledig reconstrueren(?) en het langwerpige landgebouw uitbreiden. Op de kaart van het Dépôt de la Guerre van circa 1859-1861 vermeld als "Ferme Baert". In 1917 wordt de site uitgebreid met een zwingelarij parallel met het woonhuis.

Onverharde dreef afgezoomd met jonge bomen. Aan de noordzijde, zwingelarij en parallel het woonhuis. Beide wit beschilderde, bakstenen eenlaagsvolumes onder pannen zadeldaken. Overige gebouwen amper zichtbaar van op de weg. Ten zuiden van de site loopt de Dompelbeek.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1878/63, 1917/1.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Veerthienden Canton... den bosch van Mynheer van Poteghem houdende de straete ende den cant naest Poteghem, lancxt den Looverschoot tot tegen Crux-autem houdende voorts de beke ende straete tot ende met d'hofstede Joannes Tack ende vandaer tot den Inschaerplas, synde de letste partie... boomforeest dheer vanden Berghe voor d'hofstede Philippe Coorevits, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207304 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.