Paardenstallen

Beschrijving

Paardenstallen bij het naastgelegen landhuis. Samen met de villa en de conciërgewoning zijn de stallingen beschermd als monument.

Vrijstaande, U-vormig opgestelde stallingen rondom een ruim onverhard erf. De site wordt aan de straat afgezet door een witgeschilderd, betonnen hekwerk op bakstenen sokkel. Eenvoudige lage, bakstenen vleugels onder zadeldaken, getypeerd door decoratieve witte pannen in combinatie met de klassieke rode, Vlaamse pannen. De meest oostelijk gelegen paardenstal vlakbij de villa, die eveneens een toegang heeft vanuit de parktuin van de villa, wordt gelijktijdig met de villa in 1904 opgetrokken. Langgerekte, lage, bakstenen vleugel onder pannen zadeldak centraal bekroond door een torentje onder tentdak. Lijstgevel centraal doorbroken door hoger opgetrokken poortdoorgang met puntgevel. Natuurstenen reliëf met Sint-Joris en de draak.

Ten noorden van het erf, bakstenen vleugel van twee bouwlagen geritmeerd door lisenen. Aflijnende fries en zijpuntgevels in pseudo-vakwerk. Ten westen, paardenstal opgetrokken in 1908. Langgerekte, bakstenen vleugel geritmeerd door tweeledige staldeuren.

• Archief Ruimte en Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/1919.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie