Vlassite

Beschrijving

Vlassite eertijds gelegen aan de kruising van de Spitaalstraat met de Desselgemseweg. Magazijn met kunstmatige roterij, gebouwd in 1938 in opdracht van vlashandelaar Gerard Delbeke-Van Thuyne en uitgebreid onder meer met het volume met de schoorsteen in 1940. In 1944 wordt ten zuiden van de vlasschuur nog een tweede, klein magazijn opgetrokken (later terug afgebroken) en in 1946 wordt de site uitgebreid met het grote magazijn aan de noordkant.

Magazijn van fel oranje baksteen (1938) met groen beschilderde houten poort aan hangrail en afgedekt door een zadeldak (nok parallel met de straat). Ten zuiden gelegen, voormalige roterij (1938) opgetrokken uit baksteen en beton en in 1940 uitgebreid met lagere volumes en voorgeplaatste schoorsteen van oranje baksteen. Twee grote magazijnen van bruine baksteen onder zadeldaken (nok parallel met de straat), elk met grote groene poort aan hangrail.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1938/85, 1940/29, 1944/43, 1946/113.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie