erfgoedobject

Burgerhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID
207220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207220

Juridische gevolgen

Beschrijving

Art-decowoning gebouwd in 1935 (registratie in het kadaster) naar een ontwerp van architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963) - die tussen 1937 en 1939 zijn eigen woning ontwerpt en bouwt ter hoogte van nummer 16 - voor kleermaker Omer Colombie. Rijwoning onder zadeldak met mechanische pannen. Voorgevel van gele baksteen verfraaid met een plint van zwarte, geglazuurde tegels, een draagvlak voor de erkeruibouw en lateien van granito. Typerende wisselwerking van volumes weliswaar met integratie van de traditionele puntgevel. Kenmerkend baksteenmetselwerk en -verband. Vernieuwd schrijnwerk maar bewaarde, uitgewerkte dubbele voordeur met deurroosters en opgedeeld bovenlicht. Een oude foto toont het oorspronkelijke schrijnwerk met gekleurd glas en roedeverdelingen. Rechts van de ingang is deels een laag bakstenen muurtje bewaard met pijler en buisleuning.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1935/5.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 355.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.