Herberg De Braamhutte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Braamhutte

Beschrijving

In de 19de eeuw zogenaamd "Herberg het Caffehuis", zie de Atlas der Buurtwegen (1844). Bovendien reeds afgebeeld op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. In 1879 achteraan uitgebreid met het nog bestaande, dwarse bijgebouw. Een tweede, niet nader te bepalen uitbreiding wordt vermeld in 1949. Wit beschilderd, verankerd, bakstenen eenlaagsvolume met oudere kern afgedekt onder een zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen en met een gepekte plint. Dubbelhuis afgelijnd door een muizentandfries en met rechthoekige openingen. Zijgevel met op zolderniveau getoogde openingen met luik en rollaag; tevens opkamer en voutekelder. Dito bijgebouw onder zadeldak met rode Vlaamse pannen en met blinde zijgevel aan het zijtracé.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/47, 1949/128.
  • DUCATTEEUW E., VANDERMAELEN L., WANTE L., Historische kaart Waregem, in De Gaverstreke, jg. 20, 1992, p. 63.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie