Het Hoeveke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Hoeveke

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Het Hoeveke", zie paneel met beschilderd opschrift, gebouwd in 1864 in opdracht van Melanie De Kerckhove van Lokeren als tweewoonst met een nog bewaard landgebouwtje. Uitgebreid in 1920. Lange, rechte dreef tussen de akkers met op het einde een kleine hoeve, omgeven door een haag en toegankelijk via een hek tussen twee bakstenen pijlers met verjongende bekroning. Eenlaagsvolume van wit beschilderde, verankerde baksteen onder een zadeldak met mechanische pannen. Rechthoekige openingen onder latei. Vernieuwd schrijnwerk. Dwars bijgebouw achteraan, niet zichtbaar van op de openbare weg.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1864/36, 1920/45.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie