Vier neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Dit ensemble van vier eenvoudige neoclassicistische burgerhuizen werd gebouwd rond 1885 naar een ontwerp van aannemer J.B. Bourgignon. Twee huizen werden gebouwd voor rekening van L. Lenars, één voor P. Koppens en één voor Bourguignon zelf. Bourguignon woonde in de Welvaartstraat en bouwde er in totaal een zestal huizen, allemaal opbrengsteigendommen.

De huizen zijn kenmerkende voorbeelden van de standaardbebouwing op het Zuid, namelijk rijhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, met eenvoudige neoclassicistische lijstgevels die telkens ongeveer dezelfde indeling en afwerking kregen: kroonlijst op modillons, hardstenen plint, kordonlijsten, doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in omlijstingen zijn gevat, accent op de centrale travee door een balkon met ijzeren leuning, imitatievoegen op de begane grond. Vaak kozen investeerders voor de bouw van een reeks van twee, drie of vier huizen, als ensemble gebouwd. Deze standaardisering van de burgerwoningen zorgde ervoor dat het Zuid zeer kenmerkende, homogene eind-19de-eeuwse straatbeelden kent, die de eigenheid van de wijk bepalen.

Dit ensemble bestaat uit vier woningen met identieke afwerking, twee per twee spiegelend gebouwd. Het ensemble is niet over de hele lijn gaaf bewaard; op nummer 17 is het originele houtwerk bewaard; de andere huizen behielden het oorspronkelijke parement.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 81.