Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd circa 1896 naar ontwerp van bouwkundige-landmeter Peter Wittocx (Merksem). Deze bouwkundige dient in dat jaar vier bouwaanvragen voor in totaal vijf identieke woningen, die in een rij naast elkaar gelegen waren. Het bouwen in ensembles is typerend voor de Zuidwijk. Nummer 35 is de enige woning die haar oorspronkelijke karakter bewaarde. De nummers 33, 41 en 43 zijn herkenbaar als andere voorbeelden, maar werden ontdaan van hun authentieke bepleistering en schrijnwerk. De woningen werden gebouwd in opdracht van de heren P. Sips, Ch. Wijckmans, Max Molders en J.T. Jansen.

Nr. 35 is één van de grotere, originele rijwoningen in de straat, bestaande uit drie bouwlagen en drie traveeën op een hardstenen plint met lage kelderopeningen. Het plan in de bouwvergunning laat een zadeldak zien, nu heeft de woning een plat dak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel is verlevendigd met imitatievoegen, diamantkoppen en grote wortelmotieven onder het centrale balkon. Het schrijnwerk in de rechthoekige, vlak omlijste vensteropeningen is bewaard. Rechthoekige deur met drie treden, links ervan een voetenschraper; het schrijnwerk is vervangen. Het plan van de woning toont de klassieke plattegrond van de 19de-eeuwse stadswoning, met vooraan onder het zadeldak twee achter elkaar gelegen woonkamers naast de gang, en achteraan, onder een lager plat dak de keuken en de veranda.